Toon Maas wint Belgische figurentheaterprijs

De Somerense (straat)theaterclown Toon Maas is winnaar geworden van het Puppetbuskerfestival in Gent in België. Dit festival, gericht op poppen- en figurentheater, werd in juli j.l., ten tijde van de Gentse Feesten, voor de 14de keer georganiseerd door het Europees Figurentheatercentrum, dat ook in Gent gevestigd is. Aan het winnen van het festival is een prestigieuze prijs gekoppeld: de ‘LukVincentprijs’, genoemd naar een vermaard Belgisch poppenspeler.

Op het festival speelden 26 groepen uit 14 landen. Naast spelers en groepen uit Zuid-Amerika, alsmede uit West- en Zuid-Europa, waren er ook veel vertegenwoordigers uit Midden- en Oost-Europa, waar het poppenspel en het figurentheater een hoog artistiek niveau heeft, o.a. als gevolg van het feit dat er vele – ook academische – opleidingen zijn. De internationale vakjury van het festival stond dan ook onder voorzitterschap van een Poolse figurentheater- wetenschapster: Maria Schejbal. De jury koos Toon Maas uit dit omvangrijke internationale veld vanwege de intense relatie tussen pop en speler. Het juryrapport vermeldt verder dat deze intense relatie de basis vormt van een originele en humoristische voorstelling, waarin te zien is hoe mensen permanent worstelen met de zorg voor elkaar en met de wederzijdse afhankelijkheid.

In deze solovoorstelling zonder tekst, onder de titel  HYPERLINK "soloduet.htm" \t "_self" ‘Soloduet’, is Toon Maas te zien met een pop op de rug. De pop – zijn alter ego – vertoont een opmerkelijke gelijkenis met de speler. De twee personages beleven, in een tegelijk hilarische als aandoenlijke sfeer, een – maar zeer gedeeltelijk geslaagd – verjaardagsfeest. De pop (alsmede de andere attributen en aankleding) is gemaakt door beeldend kunstenares en levenspartner Dini van Griensven. De voorstelling is geregisseerd door Jos van Beers.

Bekijk hier het filmpje

Skip Navigation Links